Liz Pluut is sinds 2010 Certified Trainer FIT , Supervisor en Senior Associate of ICCE , International Center for Clinical Excellence in Chicago. In haar eigen praktijk werkte zij al sinds 2006 samen met haar cliënten tot grote tevredenheid met FIT. Zij is BIG-geregistreerd Psychotherapeut en GZ-psycholoog en werkte tot juni 2017 in haar eigen praktijk met kinderen, adolescenten , ouders en volwassenen. Sinds 2010 legt zij zich toe op het toegankelijk maken en verbreiden van de kennis over FIT. Zo organiseerde zij in 2013 in het West-Indisch Huis in Amsterdam het 2e Internationale Congres "Achieving Clinical Excellence" voor de ICCE: ACE2013amsterdam. Vele enthousiaste collega's uit binnen- en buitenland presenteerden hun werk op het gebied van research, praktijk en implementatie van de werkwijze FIT.
Liz werkt nauw samen met Scott Miller, Susanne Bargmann en Enda en Brendan Madden en zij is contactpersoon voor de ICCE in Nederland. Liz biedt supervisie, introductie- en basistrainingen, lezingen en consultatie bij implementatie van FIT in Nederland. Zij is regelmatig in Chicago of Scandinavië i.v.m. werkzaamheden voor het ICCE .
Veel collega's hebben al wel gehoord van de "ORS" ( outcome rating scale) en de "SRS" ( session rating scale) of werken er al mee , maar missen nog vaak belangrijke informatie en vaardigheden om de feedback ook effectief te gebruiken. Het laten scoren van de ORS en SRS op zichzelf is natuurlijk al een belangrijke 1e stap richting effectiever en cliëntgerichter werken. De feedback samen met cliënt bespreken is minstens even belangrijk, zo niet belangrijker: het gaat niet om het "meten" op zich, maar vooral om het gesprek erover met elkaar! Minder bekend is dat het gebruik van een erkend digitaal systeem mogelijkheden biedt om de kwaliteit van de behandeling en dienstverlening direct te bespreken, zo nodig aan te passen en te verbeteren. De grafiek biedt direct inzicht in de mate van het “on-track” zijn van de behandeling. Bovendien leveren de geaggregeerde data belangrijke inzichten t.b.v. transparantie en benchmarking. Meerdere betrokkenen bij de behandeling kunnen gemakkelijk als mede-beoordelaars in het systeem opgenomen worden. Overigens onderschat men nogal eens wat er voor nodig is om deze cliëntgerichte werkwijze in de instelling volledig en duurzaam te implementeren en hoeveel inzet het vraagt van alle lagen binnen de instelling om een veilige feedback cultuur neer te zetten.
FIT en RESEARCH
Michael Lambert e.a. toonden al in de 90-er jaren aan dat feedback over de veranderingen in klachten tijdens de behandeling een gunstig effect heeft op de resultaten. De gunstige effecten van FIT ( PCOMS) op de uitkomsten van de behandeling en het terugdringen van drop-out/verslechtering zijn echter aantoonbaar groter . Dit heeft te maken met de hoge mate van cliëntgerichtheid , het in elke sessie kunnen monitoren van de voortgang en de systematische aandacht voor de afstemming van de behandeling volgens cliënt (SRS). Het ICCE, Internatioal Center for Clinical Excellence , heeft een overzicht samengesteld van de onderzoeken die gedaan zijn vanaf 2006 m.b.t. de psychometrische kwaliteiten van de ORS en SRS ( 19 ) , Feedback studies ( 23), meta-analyses (4) , Feedback studies die specifiek gebruik maken van PCOMS ( ORS & SRS) (8) en Benchmark studies en PCOMS/FIT (4). Ter illustratie hieronder een overzicht van de effecten van FIT op de resultaten van behandeling en een studie naar de effecten van FIT op het behandelproces. .
Liz stelt haar kennis en ervaring graag beschikbaar vanuit de overtuiging dat zowel de cliënt als de behandelaar en management baat hebben bij een eenvoudig toe te passen meetinstrument , waarbij de mening en ervaring van de cliënt over het behandelproces centraal staat en welke een grote bijdrage kan leveren aan de effectiviteit van de behandeling. FIT sluit heel goed aan bij de behoefte in het werkveld om transparanter en cliëntgerichter te gaan werken, de kwaliteit te verbeteren en de administratieve belasting te verminderen.